Tuesday, February 28, 2006

Moderne versie


Het Britse tv-station Channel 4 organiseerde in 2005 een internetverkiezing voor een moderne versie van de oudtestamentische Tien Geboden. Veertigduizend mensen deden mee en kozen er zelfs twintig.

Deze geboden wijken niet alleen af door hun positieve toon. God komt er vrijwel niet in voor. Wel veel mens. Het zijn mooie, praktische adviezen over hoe je prettig kunt leven, met respect voor je omgeving en zonder je medemensen kwaad te doen.

Maar geboden zijn het niet, zegt de Schotse hoogleraar moraaltheologie Godon Graham in het Nederlands Dagblad: 'Strikt genomen kun geen geboden hebben zonder dat er iemand is die ze uitvaardigt.'

Een deel van de oorspronkelijke geboden ging overboord. 'Niet doodslaan' mocht blijven, net als 'Geen overspel plegen' en 'Niet stelen'. Enkele andere kun je met een beetje goede wil lezen als een eigentijdse variant op de oorspronkelijke versie. 'Wees eerlijk' lijkt op 'Leg over een ander geen vals getuigenis af' en 'Heb respect voor je vader en je moeder' komt behoorlijk in de buurt van 'Toon eerbied voor uw vader en uw moeder'.
De volgende drie wil ik voor mezelf ook goed voor ogen houden:
'Wees blij met wat je hebt'
'Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden'
'Wees trouw aan jezelf'

(Happinez)
Dorothy

0 Comments:

Post a Comment

<< Home